جوشکاری لوله گاز خانگی و ساختمان یکی از فعالیت هایی است که به تخصص و تجربه بالا نیاز دارد. به همین دلیل نمی توان بدون گذراندن دوره های حرفه ای به ابزار های حرفه ای جوشکاری دست زد. برای آشنایی با مراحل جوشکاری های لوله گاز این چند نکته را بخوانید.

برای در یافت خدمات جوشکاری لوله گاز می توانید از متخصصان با تجربه ما کمک بگیرید. آن ها دوره های آموزشی خود را طی کردند و می توانید از آن ها برای جوشکاری انواع لوله گاز منزلتان یا هر جای دیگری کمک بگیرید.

 

جوشکاری لوله گاز با قوس الکتریکی:

یکی از رایج ترین شیوه جوشکاری روش قوس الکتریکی است. می توان گفت بهترین روش جوشکاری دو لوله گاز به یک دیگر همین روش است. در جوشکاری با قوس الکتریکی از الکتریسیته برای به وجود آمدن گرما و ذوب دو قطعه فلز و اتصال آن ها به هم استفاده می کنند.

قوس الکتریکی بستگی به الکترودها و مواد مختلفی که برای تولید استفاده می شود می تواند انواع زیادی داشته باشد. در این مطلب موارد رایج در جوشکاری لوله گاز می پردازیم.

 

نکته ی مهم در انتخاب جوشکار

به شما پیشنهاد می کنیم که در انتخاب یک جوشکار خوب دقت کنید و از کسی یا مجموعه ای برای خدمات جوشکاری کمک بگیرید که تجربه بسیار بالایی در حرفه ی جوشکاری داشته باشد.

دقت کنید که جوشکار در هنگام انجام جوشکاری هیچ گونه اشتباهاتی نداشته باشد. اما اگر می خواهید که اطلاعات بیشتری در مورد مشکلات و اشتباهات در جوشکاری بدانید می توانید به مقاله اشتباهات جوشکاری  مراجعه کنید.

 

۱- جوشکاری با الکترود دستی پوشش دار:

استفاده از الکترود دستی پوشش دار، متداول ترین روش جوشکاری لوله گاز است. در جریان این جوشکاری حرارت حاصل از قوس الکتریکی بین الکترود مصرفی و قطعه کار باعث به وجود آمدن اتصال می شود. این جوشکاری جریان برقی که استفاده می شود می تواند پی در پی یا مستقیم باشد.

هرکدام مزیت و معایب خاص خود را دارند. الکترود پوشش دار ، هسته ای فلزی دارد که تشکیل دهنده قوس الکتریکی را هدایت می کند و روکش روی این الکترود هم وظیفه حفاظت و مراقبت از مواد در حال ذوب شدن را دارد. این روکش با جذب کردن تابش مضر قوس از فرد جوشکار هم حفظ می کند.

 

۲- جوشکاری تیگ:

جوشکاری قوس تنگستن ( فلزی خاکستری رنگ است که بسیار سخت و مفتول های آن در مقابل کشش و حرارت مقاومت بسیار بالایی دارد.) یکی از مهم ترین روش های جوشکاری لوله گاز در صنایع های کوچک و بزرگ پتروشیمی است.

در نیرو های برق هم از آن استفاده می کنند. این جوشکاری در ایران به نام جوش آرگون معروف است. زیرا در جریان این جوشکاری از گاز آرگون استفاده می شود. در جوشکاری تیگ حرارتی که از قوس الکتریکی میان الکترودی از جنس تنگستن و قطعه کار به وجود می آید جوشکاری را به جریان می اندازد.

در این روش الکترود قوس الکتریکی و جای ذوب شده از یک گاز خاص در برابر ترکیب هیدروژن و نیتروژن هوا محافظت می کند.جوشکاری تیگ را می توان روی فلزات نازک یا ضخیم اجرا کرد.

 

۳- جوشکاری زیر پودری:

یکی دیگر از روش های جوشکاری لوله گاز، استفاده از جوشکاری زیر پودری است. در این روش نوک الکترود را داخل پودری از مواد معدنی قرار می دهند تا زیر این پودر و در مسیر جوشکاری ، قوس الکتریکی ساخته شود.

این روش برای اتصال لوله های بزرگ بیشتر استفاده می شود و در مقایسه با ۲ روش قبلی که توضیح دادیم تجهیزات پیشرفته تری و کمی گران تر است ولی کیفیت این نوع جوشکاری لوله گاز واقعا خوب است. در روش های خودکار ماشینی با سرعت زیادی انجام می شود.

 

• در بین این ۳ روش جوشکاری با الکترود دستی ارزان ترین و متداول ترین روش است. جوشکاری زیرپودری عموما با استفاده از دستگاه های پیشرفته انجام می شود و جوشکار به جای اینکه فعل جوشکاری را انجام دهد هدایت دستگاه جوش هم زیر نظر دارد.

 

جوشکاری لوله گاز:

جوشکاری لوله گاز با خاصیت اشتعال زایی و انفجاری گاز باید با دقت و مهارت بالا انجام شود. بعد از تمام شدن کار جوشکاری لوله کشی گاز باید تست شود. هرچه باشد بعضی ضعف ها در جوشکاری لوله گاز ممکن است در طول مدت خود را نشان دهد. و خدایی نکرده باعث خرابی ، خطرات جانی و خسارت های جانی شوند.


لازم است جوشکاری لوله کشی گاز را با استاندارد های موجود اجرا کنید. لوله های انتقال گاز شهری دارای فشار بالایی نزدیک به ۶۰ پی سی آی (pci) هستند که در ورودی ساختمان حدود ۲ pci کاهش فشار پیدا می کند.

دلیل بالا بودن فشار در انتقال گاز باعث جلوگیری از افت فشار می شود.

 

عملیات جوشکاری:

۱-سطح لوله هایی که به همدیگر متصل می شوند باید از مواد زائد پاک شود.
۲- الکترود و دستگاه جوش باید سالم باشد.
۳- محیط از مواد آتش زا تخلیه شده باشد.
۴- لوله های که می خواهید روی آنها عمل جوشکاری انجام دهید باید پخ ۵/۳۷ تا ۳۰ روی آنها ایجاد کنید .

با رعایت فاصله لوله ها را به یکدیگر جوش دهید و بعد از تمام شدن پاس یک بار توسط برس ، گل الکترود از روی سطح جوش بردارید و بلا فاصله بعد از تمام شدن پاس ۱ شروع به انجام پاس۲ کنید و از سوهان عمل پاکسازی را انجام دهید ( فاصله زمانی بین پاس ۱ و ۲ نباید از ۵ دقیقه بیشتر باشد.

 

آماده سازی لب های جوش در جوشکاری لوله ها:

لبه های جوش دادنی بسته به ضخامت و قطر لوله ها معمولاً به ۴ نوع مختلف به شرح زیر آماده هستند.

حالت اول بدون پخ زدن برای لوله های از قطر ۲/۱ تا قطر ۱ که در این روش قرار دادن فاصله مناسب عمل جوشکاری را انجام دهید .

 

حالت جناقی یک طرفه یا V شکل
حالت جناقی دو طرفه یا X شکل
حالت لاله ای یک طرفه یا U شکل
حالت لایه ای دو طرفه یا Hشکل

 

در تمام روش های جوشکاری لوله‌ گاز، باید به عوامل متعددی مثل پاک کردن لوله‌ها از مواد زائد، سالم بودن الکترودها و دستگاه جوش و عدم وجود مواد آتش‌ زا در محیط توجه کرد.

کار جوشکاری جزئیات زیادی دارد و مواردی از آشنایی با نحوه‌ی قرار گیری لوله‌ها، آماده کردن لبه‌های جوش و خال ‌جوش زدن لوله‌ها تنها بخش کوچکی از این موارد هستند.

 

رعایت نکات و مقرارت ملی ساختمان در جوشکاری لوله کشی گاز خانگی و ساختمان

بد نیست به خاطر داشته باشید که جوشکاری لوله گاز به رعایت دقیق اصول ایمنی وابسته است و بدون دقت به این نکات ، جوشکار در معرض خطرات فراوانی قرار می گیرد. اگر در محیط خانه به جوشکاری نیاز دارید، حتما از تجربه‌ی یک فرد متخصص استفاده کنید.

اگر شما هم به یک جوشکار برای جوشکاری لوله گاز نیاز دارید می توانید از متخصصان ما کمک بگیرید. متخصصان با تجربه و مهارت هایی که در این زمینه دارند می توانند به کار شما رسیدگی کنند.

 

منبع: جوشکاری لوله گاز در تاسیسات سرویس